Stereotypen over Nederlanders - Kim (jullie docent)

Stereotypen over Nederlanders.

Kim - jullie docent ;)


Nederland is mijn moederland. Het is het land waar ik ben geboren en ben opgegroeid. Ik ben dus Nederlander en ik spreek Nederlands. Ik wil jullie iets vertellen over Nederlandse stereotypen. Wat denken buitenlanders over Nederlanders? Welke stereotypen kloppen er wel, en welke niet?


1.    “Going Dutch”: Alle Nederlanders zijn gierig.

Dit stereotype klopt niet. Niet alle Nederlanders zijn gierig. Bijna alle Nederlanders die ik ken zijn erg gul. Er is een bekend stereotype en dat is: één koekje bij de koffie. Dit betekent dat als je bij iemand op de koffie gaat, je 1 koekje krijgt, en dat is het! Dit hoort meer bij de oudere generatie. Als we uiteten gaan met vrienden, dan hanteren we wel vaak de “Going Dutch-aanpak”. Dit betekent dat je de rekening splitst. Maar volgens mij doen veel mensen in andere landen dat ook.


2.    Nederlanders dragen klompen (houten schoenen).

Dit klopt niet. Misschien zijn er een paar mensen die serieus nog klompen dragen, maar dit is erg ouderwets. De meeste mensen die klompen dragen, werken op toeristische locaties. En mijn stiefvader op zijn werk. Hij is tandarts en hij is geen Nederlander! Hij is Indonesisch! Het zijn wel speciale medische klompen trouwens ;)


3.    Iedereen rookt hasj en wiet (marihuana).

Dit klopt ook niet. Het klopt natuurlijk wel dat het in Nederland legaal is om hasj en wiet te kopen. En er zijn natuurlijk mensen die hasj of wiet gebruiken, maar ik ken bijna niemand die het gebruikt. Volgens een onderzoek in 2017 (door UNODC) rookt slechts 8% van de Nederlanders wiet.[1] In veel andere landen ligt dat percentage hoger.

 

4.    Nederlanders zijn grof.

Dit klopt deels. Nederlanders kunnen heel direct zijn. Voor mensen uit andere culturen komt dit grof over. Ook schelden Nederlanders veel met ziektes, zoals “tyfus”, “kanker”, “tering”, etc.


5.    Nederlanders spreken Duits.

NEEEEEE! Duitsers spreken Duits! En Nederlands is geen Duits dialect! Het is verwarrend dat Nederlands in het Engels wordt vertaald met Dutch. En dat Duits in het Engels German is. Dus ik snap de verwarring heel goed!


6.    Nederlanders zijn kaaskoppen.

Ja, dit klopt. De meeste Nederlanders houden heel veel van kaas en eten dit elke dag op hun brood. We hebben veel verschillende soorten kazen. Sommige kazen, zoals Old Amsterdam en Gouda, zijn ook in andere landen heel populair. Ik was ook een kaaskop, maar ben dat nu – sinds ik veganist ben – niet meer.


7.    Een klein land waar reuzen wonen.

Ja, dit klopt ook. Volgens statistieken wonen in Nederland de langste mensen ter wereld.[2] De mannen zijn gemiddeld 1.83 m en de vrouwen 1.71 m. Ik ben dus iets langer dan gemiddeld, want ik ben 1.72 m.


8.    Er zijn meer fietsen dan inwoners.

Dit klopt ook! Er wonen ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland en we hebben ongeveer 22 miljoen fietsen![3] Veel Nederlanders hebben twee fietsen. En ik ook! We fietsen ook bijna overal naartoe: naar ons werk, naar de sportschool, naar vrienden. En ja, ook als het regent!



[1] https://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/mapped-the-countries-that-smoke-the-most-cannabis/

[2] https://www.express.co.uk/travel/articles/974402/tallest-people-in-the-world-average-height-netherlands

[3] https://www.telegraph.co.uk/news/2019/06/28/bicycle-lovers-netherlands-hit-fine-using-mobile-phones-cycling/


Complete and Continue